[E46] Hidy a CanBus i pytanie o spryski reflektorow.

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
bytomski1984
Małopiszący

[E46] Hidy a CanBus i pytanie o spryski reflektorow.

Post autor: bytomski1984 »

witam.
nosze sie ostatnio z zamiarem zalozenia hidow. sprawa sie ma tak ze sa rozne rodzaje przetwornic canbus i bez canbus. nie wiem jaka mam kupic i z czym sie wiaze ten can bus. Dodam ze autko to e46 coupe z 2002 roku. Inna sprawa to taka ze chcialbym wlasnie z powodu tych hidow zamontowac zestaw spryskiwaczy ori ( ktory juz zakupilem ). Chodzi tu o kwestie nie tyle mechaniczna co kwestia elektryczna i sterowania. Nie zakladalem jeszcze zestawu i nie wiem jak to wyglada. ale czy sa juz gotowe wtyki pod takie doposazenie ? czy cos trzeba programowac w zwiazku z tym? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. jezeli poruszylem temat ktory juz jest gdzies to przepraszam ale korzystam mobilnie z neta w telefonie i mam ograniczone mozliwosci przegladania witrym.
BanditenMotorWagen
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

Siemano, nie jestem pewny ale wydaje mi się że spryski nie mają podłoża elektronicznego bo wysuwają się pod wpływem ciśnienia ktore idzie z pąpki do spryskiwacza. więc chyba nic nie trzeba programować. Tylko tak jak mówię nie jestem pewny więc nie chciał bym cię wprowadzić w błąd. :wink:
bytomski1984
Małopiszący

wiem ze spryski nie wysuwaja sie za kazdym razem przy spryskiwaniu szyby przedniej bo nie wyrobilbys z plynem. Jest to wlasnie jakos tak pokombinowane ze raz za jakis czas sie wysuwaja.
BanditenMotorWagen
aaddriannooo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: aaddriannooo »

jak masz kompletna instalacje i podlaczona jest tak jak w oryginale to musza byc zaprogramowane.

Mozesz to zrobic DISem
bytomski1984
Małopiszący

Ooo dzieki wielkie. A jesli chodzi o hidy i o ta szyne Can??
BanditenMotorWagen
aaddriannooo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: aaddriannooo »

Ostatnio kodowałem tez zwykłe xenony od goscia z jaworzna i miał bez can. Tak czy siak bedziesz potrzebował do tej operacji goscia z PC bo musi Ci pozmieniac w sterwoniku swiatel opcje zeby xenony nie mrugały oraz wykasowac bład spalonej zarówki tzn pozmieniac opcje w sterowniku swiatel.
Awatar użytkownika
przymo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: przymo »

Do sprysków reflektorów jest osobna pompka, i przy tym inny zbiorniczek na płyn niż ten standardowy. Posiada on bowiem wejścia na dwie pompki. Same spryski wysuwają się pod ciśnieniem generowanym przez pompkę. Więc nie ma do nich (sprysków) żądnej instalacji elektrycznej. Za to pompka ma już osobną instalację, którą niestety trzeba będzie juz dołożyć.
E46 jest słabo wyposażone w instalacje elektryczne, nic nie było robione na "przyszłość" tak jak w starszych modelach tzn ze były pozostawiane wolne kostki i można było dokładać bez problemu to co się chciało :)
Obrazek
bytomski1984
Małopiszący

no to mnie nie pocieszyłeś :P w takim razie nie pozostaje mi nic inngeo jak podłączenie sie do tej kostki co jest a szkoda :/ bo chcialem zeby bylo tak jak byc powinno
BanditenMotorWagen
ODPOWIEDZ